BRAZILIAN JIU JITSU - BJJ ΓΑΛΑΤΣΙ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ BRAZILIAN JIU JITSU (BJJ);

Το Βραζιλιάνικο Ζιου Ζίτσου είναι μια μορφή πάλης που ξεκίνησε από τη Βραζιλία. Η μάχη αρχίζει σε όρθια θέση,όπου οι αθλητές με τεχνικές ρίψεων και τακτικές κινήσεις προσπαθούν να βρεθούν στο έδαφος. Εκεί βρίσκεται και η μαγεία του BJJ με τις τεχνικές εδάφους. Χαρακτηρίζεται από την τρομερή ποικιλία και αποτεέσματικότητα σε πνιγμούς, εξαρθρώσεις και κλειδώματα σε χέρια και πόδια.

IΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ BRAZILIAN JIU JITSU

Το Brazilian Jiu Jitsu σημείωσε αλματώδη πρόοδο στη δημοτικότητα τα τελευταία 20 χρόνια, λόγω της εμπορικής επιτυχίας του UFC. O Royce Gracie, με τεχνικές Βραζιλιάνικου Ζιου Ζίτσου κέρδισε όλους τους αντιπάλους του και έγινε ο πρώτος πρωταθλητής στην ιστορία. Το jujitsu ξεκίνησε από την Ιαπωνία, ως μέθοδος μάχης σώμα με σώμα, χωρίς όπλα. Σε αντίθεση με τα γνωστά ιαπωνικά στυλ που διδάσκουν χτυπήματα, το jujitsu επικεντρώθηκε σε κινήσεις εναντίον θωρακισμένων αντιπάλων, ρίψεις, εξαρθρώσεις και πνιγμούς.

Οι αυστηρές ποινές κατά των συγκρούσεων του Shogunate Tokugwa, βοήθησαν στην περαιτέρω πρόοδο του jujitsu ως αγωνιστικού στυλ. Δημιουργήθηκαν φιλικοί αγώνες μεταξύ των σχολών, κι έτσι αναπτύχθηκε αυτό το στυλ μάχης πλήρους επαφής, όπου τα χτυπήματα και τα μεγάλα ιαπωνικά σπαθιά ήταν αναποτελεσματικά. Πολλά στυλ προέκυψαν ως παράγωγα του Jujitsu, το fighting, γερμανικό, αγγλικό, Krav Maga, και φυσικά το Brazilian Jiu Jitsu, που δημιουργήθηκε όταν οι Ιάπωνες Mitsuyo Maeda και Soshihiro Satake δίδαξαν Kodokan Judo τους Luiz Franca και Carlos Gracie.

Οι Carlos και Helio Gracie με πειραματισμούς και πρόθεση ο μικρόσωμος να νικά τον μεγαλόσωμο, εξέλιξαν τις τεχνικές κυρίως της μάχης εδάφους. Η οικογένεια Gracie σύστησε το Brazilian Jiu Jitsu στις ΗΠΑ και την Ευρώπη και το BJJ έφτασε στη σημερινή του μορφή. Το BJJ δεν είναι απλά μια πολεμική τέχνη, είναι τρόπος ζωής και διδάσκεται τόσο σε παραδοσιακές σχολές όσο και σε μοντέρνα γυμναστήρια σε ολόκληρο τον κόσμο.

ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ BRAZILIAN JIU JITSU

Σωματικά: Είναι καταπληκτική γυμναστική. Κάθε προπόνηση είναι μια πρόκληση, το "sparring" είναι καθημερινή υπόθεση.

Τεχνικά: Είναι μια πολύ καλή μορφή αυτοάμυνας, και αποτελεί τη βάση για το MMA.

Γνωστικά: Με το BJJ, ο αθλητής γίνεται μέλος μια παγκόσμιας κοινότητας. Γίνονται συνεχώς αγώνες σε όλο τον κόσμο, με πολλές ευκαιρίες για παραπάνω επιμόρφωση μέσω σεμιναρίων και προπονητικών camp.

Ψυχολογικά: Διδάσκει υπομονή, αυτοπειθαρχία, ταπεινότητα. Αναπτύσσει την αναλυτική σκέψη και χτίζει αυτοπεποίθηση.

ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

FUNDAMENTALS: Το πιο σημαντικό είναι η κίνηση. Ο ασκούμενος μαθαίνει να κινεί το σώμα του σε όλες τις κατευθύνσεις, και όχι μόνο στην όρθια διάσταση. Τα πρώτα σημεία επαφής είναι τα χέρια και το lapel της στολής, και αυτό είναι το πρώτο μάθημα. Μαθαίνει να χαλαρώνει και να μη χρησιμοποιεί ένταση και σπασμωδικές κινήσεις, χρησιμοποιώντας τεχνική για να κάνει αποδράσεις από δύσκολες θέσεις. Στη συνέχεια την κλειστή guard, τη θέση-σύμβολο του BJJ, passguard, takedowns, και συνεχώς εμπλουτίζεται η λίστα. Είναι μια προπόνηση για όλη την ομάδα, από τον τελείως αρχάριο, τον έφηβο, τον μη αγωνιστικό και τον αγωνιστικό αθλητή, που δίνεται μεγάλη σημασία στην τεχνική και τα drills και λιγότερο στο rolling.

ΠΑΙΔΙΚΟ BJJ από 6-8 ΚΑΙ 9-13 ΕΤΩΝ: Προσπαθούμε να δώσουμε στα παιδιά αυτοπεποίθηση και αίσθηση δικαίου. Ως εγκεφαλικό παιχνίδι, βοηθά στην αυτοσυγκέντρωση και την πειθαρχία. Πάνω από όλα, η αγάπη για την προπόνηση είναι πρωταρχικός μας στόχος, σε μια εποχή που η ζωή των παιδιών μαστίζεται από την τηλεόραση, το διαδίκτυο και τα βιντεοπαιχνίδια. Η προπόνηση είναι κυρίως τεχνική, παλαιστικά και γυμναστικά παιχνίδια και άφθονο rolling. Μέσα από τη δημιουργία κλίματος ομάδας, και προπονώντας παιδιά και γονείς, δημιουργούμε δυνατούς δεσμούς. Το BJJ είναι μια πραγματική γνωστική ικανότητα, μια γνώση ζωής. Από το αθλητικό στο αγωνιστικό επίπεδο, κι από εκεί στο προπονητικό. Ο κάθε αθλητής μπορεί να γίνει προπονητής και να έχει δική του ακαδημία.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ BJJ: Δεν επιλέγουν όλοι τον αγωνιστικό αθλητισμό, αλλά όσοι το κάνουν, θα κάνουν δυναμική, πολύ ζωντανή προπόνηση με λιγότερη τεχνική και περισσότερο positional sparring και πολύ rolling. Σε αυτό το μάθημα συμμετέχουν μόνο όσοι έχουν κληθεί από τον προπονητή.